Aquanjitsu serwisimitsu...czyli coś z życia kompletnego świra i ...

Temat: [GwW] Czesci zamienne go AGD
C.K. napisał(a):[color=blue] Witam, Potrzebuje dokupić nożyk i sitko do maszynki do mięsa Zelmer. Bardzo proszę o podpowiedź gdzie szukać[/color] Jesli posiadasz stare to zanieś do naostrzenia. Ja swoje właśnie niedawno miałam ostrzone (maszynka elektryczna). -- Kaja
Źródło: wirtualna.warszawa.pl/forum/showthread.php?t=2454



Temat: Dzień dobry, cześć..........
Witam, palec wyzdrowiał, i dostałam z powrotem naostrzone sitko i nożyk do maszynki do mięsa, a mam taką przedwojenną.
Źródło: stwardnieniesmrozsiane.ok1.pl/viewtopic.php?t=250


Temat: Kiełbasa węgierska wędzona
w naczyniach. Słoninę przekładamy co 4 dni. Czas solenia 12 dni w temp. 2-4 st.C. Oczywiście pamiętajcie, aby korzystać tylko z soli wymienionej w przyprawach zarówno do peklowania mięsa (sól i ... Zimnym dymem (przy słabym ruchu powietrza) przez 3-4 dni do barwy żółto słomkowej z ciemnoczerwonymi prześwitami mięsa. W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni. 7. Studzenie: Do temperatury poniżej 12 st.C. UWAGA: Noże od maszynki powinny być naostrzone, a siatki doszlifowane.
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=34667


Temat: Metka łososiowa
cm i pekluje się mieszanką 2,3 - 2,6 kg soli i 0,1 kg saletry na 100 kg miesa, przez 48 godzin w temp. 4-6 stopni C. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą. ... niż 12 stopni C. Uwaga: Przy produkcji wyrobów drobnorozdrobnionych, należy pamiętać, że noże w maszynce powinny być dobrze naostrzone a siatki doszlifowane. Z praktyki powiem, że gdyby podczas mielenia okazało się że coś nie idzie tak jak trzeba, należy jakimś przedmiotem dociągnąć nakrętkę od siatki. Będzie szło ciężej, ale prawidłowo. Przed tą operacją należałoby oczyścić nóż maszynki.
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=34677


Temat: Metka
Metka   na 5 kg miesa) Receptura: A. Surowiec: 1. Wieprzowina kl. II nie peklowana - 3 kg 2. Wołowina kl. IV nie peklowana - 2 kg B. Przyprawy i materiały ... związany przędzą. METKA - SKRÓT INSTRUKCJI: 1. Krajanie i peklowanie: Mięso kroi się ręcznie lub rozdrabnia przez szarpak (był wcześniej omawiany - siatka na maszynkę z trzema otworami jednostronnie ostrzonymi) na ... brązowej z odcieniem różowym. W czasie wędzenia należy przekładać kije z kiełbasą w wędzarni. 7. Studzenie: Do temperatury poniżej 12 stopni C. Uwaga: Noże w maszynce powinny być naostrzone a siatki...
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=34676


Temat: Salami
rozdrabnia przez szarpak na kawałki wielkości 5-6 cm i pekluje mieszanką (3,0 kg soli i 0,1 kg saletry na 100 kg mięsa) na pochyłych stołach lub w skrzyniach (naczyniach) dziurkowanych, aby ... wędzenia należy przekładać kije. 8. Studzenie: Do temperatury poniżej 12 st.C. UWAGA: Noże maszynki powinny być naostrzone a siatki doszlifowane.
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=34681









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed